De patimi sufletesti si trupesti se mai vorbeste prea putin in zilele noastre. Superficialitatea, dorinta orbitoare de a avea succes si valorile care conteaza s-au indepartat prea mult de ceea ce conteaza cu adevarat pentru sufletele noastre.

Mandria este definita in societatea noastra ca o calitate in nenumarate randuri.

Esenta mandriei, un motiv de nefericire profunda

In realitate, mandria este o patima sufleteasca. Impreuna cu slava desarta amintita deseori de parintii spirituali ai lumii, mandria este o patima aducatoare de ganduri negative, de un sentiment de superioritate si de o incredere exagerata in sine.

Mandria este patima care alimenteaza dispretul, aroganta si trufia. Un suflet mandru este nelinistit si construieste o persoana care se lauda singura, care nu este capabila sa invete din experienta si foarte frustrata.

Criticile si sfaturile sunt imposibil de primit de catre cei mandrii. Astfel, se naste un comportament agresiv, aspru, ostil.

Daca intalnesti o persoana care jigneste cu usurinta, care gaseste o placere in a raspunde intr-un mod agresiv, ai de-a face cu o persoana mandra. Gravitatea mandriei nu se regaseste neaparat in efectele pe care le are asupra celor din jur, ci mai degraba in efectele pe care le produce in persoana insasi si in existenta acesteia.

Mandria este asociata de cele mai multe ori cu auto-indumnezeirea, dat fiind faptul ca Lucifer a fost si este in continuare simbolul acestei patimi.

Insa, indiferent de credintele religioase ale unei persoane, efectele negative mandriei se dovedesc a fi distructive de fiecare data si au o putere incredibila de denigrare a sufletului uman.  

Persoanele mandre au, in general, un sentiment de autonomie absoluta, cauta complimente la fiecare pas si deseori, le cer intentionat. Acesti oameni cred ca nu au nevoie de nimeni si traiesc cu impresia ca detin puterea suprema.

A nu se confunda cu increderea in sine. Mandria nu este incredere in propria persoana. Ea este superioritate, aroganta si dispret fata de cei din jur.

Frumusetea unei persoane, calitatile si talentele ei sunt umbrite imediat de mandrie, atunci cand aceasta exista. De aceea, este foarte important ca viata fiecaruia dintre noi sa fie cat de lipsita de mandrie posibil. In timp, mandria anuleaza orice element care poate aduce fericire in viata unei persoane.

Lauda, o forma a mandriei

Laudele de sine, evidentierea tuturor calitatilor si actiunile facute numai pentru a fi vazute de altii, sunt toate forme ale mandriei. Umilinta, recunoasterea faptului ca toate calitatile si avantajele exista nu numai datorita noua, ci si datorita celorlalti, dar mai ales datorita fortelor divine, sunt cele mai bune optiuni pe care le are o persoana mandra.

Mandria, lauda, sunt ca niste boli care denigreaza atat sufletul, cat si trupul, in timp si care macina tot ce exista bun in om.

Acceptarea ca putem fi neputinciosi este, de asemenea, unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le facem cu prioritate pentru a indeparta mandria din viata noastra.

Pentru unii, a fi mandru este atat de normal, incat nici nu realizeaza care sunt greselile care le aduc atata nefericire.

Multumirea pentru tot ceea ce primim, material sau spiritual, este esentiala. In timpul vietii este foarte simplu sa ignori  faptul ca recunostinta si multumirea pot defini ceea ce esti. Insa aceste lucruri nu pot fi ignorate la nesfarsit.

Daca ai calitati, avantaje sau avere materiala si nu te intrebi niciodata de ce ti s-au dat tie toate aceste beneficii, in timp ce altora le lipsesc, crezand ca tu esti singurul responsabil pentru ele, esti un om mandru.

Multumeste, fii constient ca cele mai multe daruri pe care le primesti in aceasta viata vin din locuri mai putin banuite de tine si nicidecum nu se intampla datorita puterilor tale supreme.

Nu ai nicio putere! Singur, esti neputincios.