Avand in vedere situatia instabila a intregii lumi, s-a spus de multe ori ca avem nevoie de inca un razboi pentru a alinia prioritatile globale.

Sunt de aceeasi parere: avem nevoie de un razboi! Insa perspectiva mea este, cel mai probabil, diferita de cea a politicienilor, a jurnalistilor si a economistilor.

Cred ca avem nevoie de un razboi „emotional” cu noi insine, mai degraba decat de un razboi care implica arme, sange si traume, destramarea teritoriilor si negocierea popoarelor intre mai marii lumii.

Cred ca avem nevoie de un razboi launtric, pe care noi sa il provocam si noi sa il incheiem. Pentru a ajunge la pace, a ne da seama ca avem nevoie de iubire asa cum se poate vedea in reclama de la AXE, nu de razboaie sangeroase si a aplica deviza „make love, not war”, avem nevoie sa ne luptam cu noi insine.

Razboiul pentru pacea interioara, o misiune imposibila?

Daca stam sa ne gandim bine, ajungem la concluzia ca, intradevar, ar fi aproape imposibil sa pornim un razboi emotional, in care toata lumea ar fi fortata sa isi infrunte propria persoana, propriile rautati, temeri, frustrari, emotii si rani necicatrizate.

Ar fi aproape imposibil, dar nu cu adevarat imposibil. Nu exista legi care te obliga sa te uiti in oglinda si sa iti dai seama cu adevarat cine esti, ce vrei si daca preferi pacea sau razboiul.

Nu exista niciun decret care sa aduca in discutie macar ideea de impacare cu sine.

Cati teroristi ar mai fi pe lume daca am fi cu totii impacati cu noi insine?

Omul este o fiara. De aceea este aproape imposibil sa pornesti un astfel de razboi. In schimb, decizia de a porni un razboi fizic este mult mai simpla. Ai nevoie doar de munitie, pioni, doi nebuni si cateva guri spurcate care sa ne intoarca unul impotriva celuilalt.

Da, avem nevoie de un razboi. De unul special.