Sa cunosti un om, se realizeaza pentru cele mai multe persoane doar intr-o anumita etapa a vietii lui.
Desigur, doar cateva exceptii confirma regula aceasta si anume parintii.
Ei sunt singurii care pot cunoaste viata unui om de la nastere si pana in momentul despartirii, dar nici macar parintii nu cunosc chiar totul.

Daca as face un exercitiu de gandire si m-as intreba: Oare ce as putea spune despre un singur om?
As raspunde ca doar ceea ce cunosc despre el in mod nemijlocit si nu din parerile altora, ci doar din ceea ce pur si simplu am vazut in mod direct.

In timp ce acel om, pe langa faptul ca la randul lui stie despre mine doar atat cat l-am lasat eu sa cunoasca, el mai are informatii despre nenumarati alti oameni pe care eu nu ii cunosc.

Se poate spune ca ceea ce stie altcineva despre mine, il influenteaza intr-o mica masura in comparatie cu ceea ce stie el despre toti oamenii pe care ii cunoaste.

Privind lucrurile in acest mod, putem intelege cat de egocentrici suntem judecand oamenii destul de subiectiv.
Din partea celorlati, ne-am dori sa avem parte de cele mai manierate comportamente.

Noi ne dorim binele in primul rand propriei persoane si ne vine foarte greu sa suportam ranile orgoliului.
Insa nu luam in calcul cat de mult a fost influentata o persoana de ceilalti oameni si daca nu cumva modul ei de a se purta este consecinta fireasca a ceea ce a invatat din contextul de viata.

Cu toate ca pretindem ca ceilalti sa se poarte fata de noi impecabil, inainte de orice asteptare trebuie sa intelegem cat de diferite sunt experientele de viata ale fiecaruia. Pentru ca tendinta noastra generala este de a reduce oamenii la propriile experiente.

Si pana sa ajungem in acest punct, n-ar strica sa ne gandim la noi insine si la modul in care ne-au influentat propriul context de viata si propria familie. Vom descoperi acolo lucruri si care nu ne plac, situatii pe care nu le-am putut evita sau probleme pe care le-am dori eliminate, dar nu stim cum.

Din acest punct de vedere, vietile tuturor oamenilor seamana intre ele.

Dar in situatia in care nu cunoastem totul, trebuie sa acceptam faptul ca este necesar sa ii judecam mai putin.