Castelul Sturdza, construit intre 1880 si 1904, este cunoscut si ca si Palatul Sturdza si se afla la Miclauseni. Recent am avut ocazia sa vizitez acest loc cu o arhitectura neogotica impecabila, pozitionat superb in mijlocul naturii. Inconjurat de nuante de verde, acest castel te provoaca la o calatorie in timp de indata ce ajungi in apropierea lui.

Pana in 2014, acest obiectiv turistic nici macar nu era accesibil calatorilor din cauza nivelului avansat de degradare al structurii. Dupa 10 ani de ignoranta,  cateva eforturi de restaurare au fost facute cu ajutorul taxelor platite de turisti, iar castelul a fost redeschis.

Daca vrei sa fii impresionat de un monument istoric romanesc in zona Moldovei, iti recomand cu caldura sa mergi pana la Miclauseni si iti ofer 5 motive pentru care merita sa ajungi acolo:

  1. Arhitectura neogotica este absolut impresionanta – dupa restaurare, exteriorul castelului arata aproape ca nou. Detaliile arhitecturale sunt prezente peste tot: unghiurile, elementele dcorative si blazonul familiei Sturdza, un leu insotit de o sabie si o creanga de maslin, te indeamna sa vrei sa stii mai mult. Desigur, se pot observa si elemente baroce in arhitectura acestui castel, iar decoratiunile in relief si blazonul apartin stilului Art Nouveau. Acest obiectiv merita sa fie vizitat pentru arhitectura lui perfecta.
  2. Vibe-ul locului este foarte bun – de indata ce te apropii de castel, te simti inconjurat de istorie si de natura. Intreg peisajul se aseamana uimitor cu palatele bavariene, iar faptul ca acest monument se afla pe pamant romanesc, te face sa te simti recunoscator. Natura, verdeata inconjuratoare ofera echilibrul necesar si un loc de refugiu pentru fiecare suflet obosit.
  3. Aici a fost filmata pelicula Orient Express de Sergiu Nicolaescu – daca ai vazut filmul, probabil iti vei aminti cateva dintre frazele memorabile, asa cum mi s-a intamplat mie. Plimbandu-ma putin prin complex, mintea mea imi era blocata la acest film. Un film exceptional cu actori foarte buni si cu o poveste extrem de frumoasa si interesanta; Orient Express-ul, simbolul conexiunii dintre cele doua lumi.

„La vie est un chemin de fer; les années en sont les stations; la mort,la gare d’arrivée, et les médecins. les chauffeurs”

  1. Obiectivele turistice apropiate – interiorul castelului m-a dezamagit, asa ca eu personal nu recomand vizitarea interiorului ci doar bucuria de a te plimba pe langa acesta. Exista si o bisericuta pe care nu am apucat sa intru deoarece era inchisa dar am reusit sa intru in paraclis sa ma rog putin. Biserica „Sf. Voievozi” si „Buna Vestire” (1787) merita vizitate, iar parcul din secolul al XIX-lea este o capodopera naturala.
  2. Istoria – daca esti pasionat de istorie, de interioare vechi, pietre incastrate in pereti, limbi stravechi si inscriptii, acesta este locul in care te vei simti ca acasa. Chiar daca interiorul castelului nu impresioneaza din punct de vedere vizual, ascunde o valoare istorica mare. Poti vedea inscriptii in limba latina, slavona, araba si romana.

Asadar, daca esti in cautarea unui obiectiv turistic pe plaiurile romanesti care sa combine istoria, natura, arhitectura, spiritualitatea si frumusetea, urmeaza-mi sfatul si viziteaza Castelul Sturdza in acest an.