Nepasarea sau indiferenta este o atitudine des intanita in actualitate, aproape ca nu ne mai intereseaza de altcineva decat numai de propria persoana si posibil cativa apropiati.

Totul se roteste astazi in jurul propriei persoane. Aceasta atitudine insa nu contribuie la starea noastra de bine pentru ca ignoranta fata de semenii nostri, fata de aproapele, nu ne lasa sa evoluam.
Ne preocupa in viata aceasta sa ne fie noua bine. E normal sa fie asa, dar acest bine nu-l putem dobandi decat cu ajutorul celorlalti sau mai bine zis prin intermediul celorlalti.

Cum putem sa ii ajutam pe prietenii nostri atunci cand in vedem tristi?

Un prim raspuns, il avem in scrierile Pastorului lui Herma care spune ca orice om trebuie scos din nevoi, ca cel care duce lipsa si indura greutati in viata cea de toate zilele, este in mare chin si stramtorare.

Asadar cel care scoate din nevoi sufletul unuia ca acesta, dobaneste mare bucurie ca cel care este chinuit de necazuri de acest fel, sufera de acelasi chinuri ca si cel pus in lanturi.
Problemele sunt mai complicate cand trebuie sa ne darim. Sa suferim alaturi de cei ce sufera, adica sa le aratam celor care au nevoie de ajutor ca intradevar ne pasa de suferinta lor si de ei implicit. Aceasta daruire se va intoarce cu dobanda.

Numai daruind, vei dobandi
Lasa-l pe Dumnezeu sa fie dator la tine!

Avem nevoie de ajutorul fiecaruia dintre frati mai mult decat are nevoie o mana de alta.
Nepasarea, poate crea rani mai adanci decat ura sau mania. Cand vezi ca celor din jurul tau nu le pasa de tine, boala este mai grea. Suferintele sunt mai greu de indurat iar chinurile se resimt si la nivelul sufletului.

Daca treci fara mila si lipsit de omenie pe langa fratele tau, va trece poate pe langa tine asa si altul cand vei cadea in vreun necaz.
Deci daca nu vrei sa fii tu trecut cu vederea, nu trece nici tu!

Timpul alocat celor care au nevoie de noi care depasesc mai usor suferintele doar pentru ca si noua ne pasa, nu este un timp pierdut.
El devine pentru noi rasplata si binecuvantare lumeasca pentru ca Dumnezeu este in apropiere de cei care sunt in apropiere de cei din jurul lor.

Cel de langa noi, este un alt eu!