Viata e plina de tragedii. Nu de azi, nu de ieri, ci de la inceputul lumii. Singura diferenta e ca astazi suntem coplesiti de informatiile care ne bombardeaza din toate partile.

Asa e, viata e plina de tragedii. Oameni mor din motive stupide, din cauza accidentelor, a bolilor, a propriilor dorinte, din fanatism, din dragoste si din cauza multor altor motive.

Pare normal sa auzi ca au mai murit niste oameni.

Totusi, atunci cand moare un prieten tragedia este de 1000 de ori mai mare. Suferinta atinge cote maxime, iar revolta creste in sufletul fiecaruia dintre noi.

Incepem sa ne gandim la calitatile persoanei care a murit. La cat este de nedrept ca i s-a intamplat tocmai lui/ei. Ne amintim de el/ea in cele mai frumoase moduri.

Paradoxal, ne gandim la aceleasi lucruri de prea putine ori atunci cand prietenii nostri sunt in viata. Iar durerea noastra este cu atat mai mare cu cat le-am spus mai putine lucruri pozitive prietenilor nostri.

Trateaza-ti prietenii ca si cum ar urma sa moara, iar viata ta va lua o turnura diferita

Este dureros si chiar absurd sa te gandesti cum ar fi daca cineva apropiat tie ar muri. Daca cumva te paste un astfel de gand, il alungi imediat pentru ca este plin de durere si te umple de vinovatie.

Poate suna morbid ceea ce urmeaza sa spun, dar viata ta, relatia ta cu prietenii si familia se poate schimba in totalitate daca te gandesti din cand in cand ca toti suntem oameni si toti putem avea un sfarsit tragic, mai devreme decat ne asteptam.

Un bun exercitiu de gandire ar fi urmatorul:

  • Gandeste-te la cele mai importante 3 lucruri pe care le crezi despre o persoana apropiata.

 

  • Gandeste-te ce ai spune la un astfel de eveniment nefericit despre acea persoana. Iti vei da seama imediat ca disputele sunt nesemnificative si ca orice s-ar intampla intre voi, vei putea trece peste.

 

  • Alege 3 lucruri/calitati, iar odata gasite, spune-i-le ori de cate ori ai ocazia. Bucura-te de momentele petrecute cu el/ea. Nu ii spune la ce te gandesti. Pur si simplu fa-ti datoria de om viu, de prieten, de fiu, de parinte, de orice ai fi.

 

Fii prieten cu prietenii tai si fii constient de existenta lor. Fii constient de faptul ca toti avem calitati si defecte, dar mai ales calitati si ca toti avem nevoie de recunostinta.

Fii sigur ca suntem cu totii mai fericiti atunci cand ne sunt recunoscute calitatile. Fii sigur ca nu vei avea regrete niciodata in ceea ce ii priveste pe prietenii tai.