Despre inteligenta omului s-a discutat in nenumarate randuri, iar IQ-ul si EQ-ul sunt deja termeni pe care ii cunoastem cu totii. IQ-ul lui Einstein a uimiti intreaga lume, facandu-ne sa ne dorim un coeficient de inteligenta cat mai ridicat. Inteligenta emotionala (EQ), este un termen recent introdus in tara noastra, care insa devine din ce in ce mai important in dezvoltarea personala a fiecaruia.

In schimb, despre inteligenta spirituala (SQ) se stiu prea putine lucruri in Romania. Ne punem mii de intrebari cu privire la fiinta noastra, scopul nostru si existenta noastra in fiecare zi. La cele mai multe dintre ele nu gasim raspuns, insa, cu toate acestea, SQ nu a reprezentat un subiect de interes pana de curand.

Chiar daca nu ai auzit pana astazi despre SQ, este important sa cunosti aspectele de baza ale acestui concept, in special daca iti doresti sa te intelegi mai bine si sa evoluezi din punct de vedere spiritual.  

Ce este SQ?

Desi suna complicat, SQ nu este nimic altceva decat inteligenta spirituala. Acest concept este dificil de definit, insa poate fi rezumat ca acea parte a spiritului nostru care se dezvolta de-a lungul vietii in asa fel incat ne ajuta sa rezolvam probleme existentiale precum:

 • Urmarea vocatiei
 • Gasirea unei cai potrivite
 • Punerea creativitatii in practica
 • Intelegerea aspectelor profunde ale vietii
 • Gasirea motivatiei
 • Prevederea unor posibilitati care nu par realizabile in prezent

Daca vrei sa intelegi mai usor ce inseamna SQ, este suficient sa te gandesti la un animalut de companie. Aceste fiinte blade si loiale par sa aiba o inteligenta emotionala mai dezvoltata decat a multora dintre oameni in unele cazuri. Totusi, indiferent de afectiunea si inteligenta pe care o arata, animalele de companie nu isi pun intrebari cu privire la existenta lor sau a sentimentelor lor.

In schimb, noi, oamenii, suntem creativi, suntem capabili sa oferim un alt curs unei situatii, sa creem intrigi, sa rezolvam probleme si sa punem sub semnul intrebarii sensul moral, etic sau logic al unei situatii. Astfel, putem spune ca beneficiem de un anumit nivel de inteligenta spirituala care difera de la o persoana la alta.

Cand stii ca SQ-ul tau este ridicat?

Exista cateva indicii pe care le poti urmari daca vrei sa stii aproximativ la ce nivel se afla inteligenta ta spirituala. Pentru inceput, poti analiza urmatoarele:

 • Cat esti de constient de existenta ta?
 • Ai o capacitate mai mare sau mai mica de a transforma tristetea / suferinta in intelepciune?
 • Ai puterea de a te stapani?
 • Poti vedea conexiunea dintre lucruri sau situatii?
 • Esti deschis la intrebari precum „de ce?” „care este sensul?”?
 • Esti modest, ai compasiune pentru ceilalti si reusesti sa vezi frumusetea chiar si in cele mai simple lucruri?

Daca esti o persoana cu un SQ ridicat, atunci cel mai probabil este descris deseori de prieteni ca fiind o persoana calda, binevoitoare, emotiva, vie, care influenteaza in mod pozitiv.

De asemenea, te poti descrie tu insuti ca fiind o persoana echilibrata in interior si recunosti in sinea ta ca aceste sentimente nu iti sunt asociate cu vreun crez religios.

Daca vrei sa atingi un nivel de SQ mai ridicat, sfatul expertilor este sa fii complet sincer cu tine insuti, sa devii constient de existenta ta si sa accepti ordinea lucrurilor din viata ta, fara a le pune la indoiala semnificatia.

Crezi ca poti reusi?