Corpul uman, mecanismul extrem de complex in care traim fiecare dintre noi, are atatea secrete, incat atunci cand le aflam ramanem de-a dreptul uimiti.

Acest cadavru care sustine un sufletele amarate, este generator de emotii si nu un simplu organism, ci este cea mai complicata masinarie, greu de inteles si de interpretat atunci cand ceva nu merge asa cum ar trebui.

Suntem atat de obisnuiti sa vorbim despre senzorii aparaturilor pe care le folosim in viata de zi cu zi, incat nu ni se pare nimic special cand un smartphone reactioneaza la vocea noastra, spre exemplu.

Cu toate acestea, ni se pare ciudat ca uneori corpul nostru oboseste mai repede decat suntem obisnuiti, ca nu putem sa ne controlam unele dintre emotii, sentimentele si reactiile.

Harta senzoriala a corpului uman, un traseu al emotiilor noastre

Desi traim in aceste corpuri de mii de ani (din cate stim pana in prezent), abia de curand am descoperit(redescoperit unii dintre noi) ca experimentam emotii care sunt responsabile pentru starea noastra de spirit, pentru comportamentul nostru negativ, pentru reactii dure si multe altele.

Cu totii stim ca vom avea asa-zisii „fluturi in stomac” inaintea unui eveniment sau a unei intalniri, ca muschii ni se vor incorda inconstient atunci cand vom primi o veste proasta sau ca fruntea ne va transpira atunci cand efortul pe care il depunem sau emotiile noastre sunt prea mari.

Oamenii de stiinta, acesti experti care le stiu pe toate si chiar mai mut decat atat, au clasificat fiecare dintre cele mai puternice emotii pe care le experimenteaza oamenii asociindu-le cu anumite culori.

Asadar, expresia din limba engleza „feeling blue” este, pana la urma, justificata. Culoarea albastra este asociata cu starea de tristete intensa si cu dezctivarea emotiilor pozitive in laboratoarele cercetatorilor.

Harta senzoriala sau harta emotiilor noastre arata ca si in imaginea de mai jos:

emotii

Sursa foto: www.boredpanda.com / pnas.org / ralix.ro

In urma unui experiment condus de cercetatorii Academiei Nationale de Stiinte SUA, rezultatele au fost foarte clare. Nervii din corpul uman sunt stimulati in zone specifice atunci cand experimentam anumite senzatii, asa cum arata imaginea de mai jos:

schema